fbpx

Føler du dig ensom? Så skulle du måske starte til sport!

//Føler du dig ensom? Så skulle du måske starte til sport!

Føler du dig ensom? Så skulle du måske starte til sport!

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Mange mænd ved godt, de bør dyrke motion og sport for at passe på deres helbred. Det kan give stort fysisk velvære og overskud, når kroppen holdes ung og aktiv, men nu har (hold)sport også vist sig som et vigtigt parameter for livsglæde og et godt socialt liv.

I Danmark opdrages vi med sporten helt inde på livet. Vi dyrker den i skolen, og vores forældre er typisk stærkt opfordrende, så vi kommer ud og dyrke idrætten. På trods af den tidlige introduktion til sportens store verden, viser det sig, at mange mister deres greb til sportsverden – særligt når studiet, arbejdet, de første børn eller karrieren melder sig på banen.

Det lyder naturligvis logisk, at man må gøre sig til og fravalg i sine forskellige livsfaser, men desværre ender det for manges vedkommende i at betyde ensomhed, når man rammer den senere del af livet. Forskningen peger her på, at særligt mænd i højere grad rammes af ensomhed, og det er ikke kun mænd i pensionistalderen, der statistisk set er ensomme – der findes også mange yngre mænd, der mangler et socialt fællesskab, og det er her, sporten kommer ind i billedet.

Fodbold, håndbold, sammenhold.

Fysiologisk sundhed og livskvalitet hænger uløseligt sammen. Men hvad med den mentale del af ligningen? Velvære og sociale relationer er begge enormt vigtige for netop livskvalitet, og her kan sporten vise sig yderst værdifuld. Hvad end det er fodbold, håndbold, basketball eller badminton inviterer sporten os typisk ind i et fællesskab, hvor man har mulighed for at grine og tale med andre ligesindede.

Pludselig er man i et univers, hvor det er let at diskutere aftenens kamp, den bedste bookmaker bonus, hvilken legende, der var den bedste og en masse andet. Det åbner sågar for fællesskab uden for sporten, da man ofte ved at have en ens indledende interesse får lettere ved at lære andre personer at kende.

Holdsporten skaber en reference og en samhørighed mellem individer – og det er altså ikke kun konditallet, der forbedres, men hele følelsen af at være et menneske igen, når man pludselig får nye bekendtskaber og er en del af et miljø. Rent biologisk er vi mennesker flokdyr, og derfor spiller vores sociale liv en kæmpe roller – uanset hvilket livsstadie vi befinder os i.

Kridt banen op!

Hvordan kommer man så i gang, hvis man føler sig ensom og mangler et sted at starte?

Typisk er det ikke sværere end at orientere sig i lokale foreninger omkring sig. Ofte er der mange tilbud til forskellige aldersgrupper. Tænk bare på alt fra fodbold og floorball til hockey og håndbold. Også seniorer har gode tilbud på hånden med oldboys fodbold, senior gymnastik og meget mere.

Som de sidste opløftende ord, skal det nævnes, at selv mænd, der aldrig har dyrket særligt meget motion, ofte ender som meget sportsinteresserede i et aktivt fællesskab med kammeratskab og sammenhold.

By |2019-09-24T09:20:12+00:00september 21st, 2019|Generelt|